Google lanserar gratis statistikverktyg

Google Analytics är ingenting mindre än ett gratis statistikverktyg. Alla som har en hemsida eller blogg kan registrera sig och sedan tagga upp sajten för att få ordentlig statistik, det vill säga klistra in lite kod på de sidor du vill mäta.

Googles syfte är att hjälpa sina Google Adwords kunder att mäta och optimera sina kampanjer, men det finns inget krav på att köpa Google Adwords, däremot begränsas statistiken till 5 miljoner sidvisningar i månaden för icke-kunder.

Google Analytics har betydligt fler funktioner än de gratisstatistikprogram jag känner till som Awstats och Webalizer. Här kan du verkligen följa dina besökare och kunder, mäta avslut och flaskhalsar på sajten. Dessutom presenteras resultatet på ett snyggt och överskådligt sätt.

Uppdaterad:
Patrick på Suburbia håller sig dock gärna ifrån Google Analytics:

I won’t sign up with that program, partly because that would disclose a bit too much of my visitors’ patterns and it would also disclose a bit too much of what I want to keep for myself – they already know how many impressions the get from the Adsense ads I’ve got.

4 thoughts on “Google lanserar gratis statistikverktyg

  1. Jag förstår inte varför alla skriker så högt om ”data retention” i EU men inte har några problem att okritiskt ge alla ens surfvanor till Google.

    Google anser ju tydligen att varje sajts besöksdata är värd $495 per månad. Kanske värt att tänka på…

  2. Det är klart att en viss risk finns det ju i att ge ut besöksdata till ett företag som så tydligt eftersträvar världsherravälde.

  3. […] Det har visat sig att jag var lite väl snabb att installera statistikverktyget Google Analytics på Uppkopplat. Fulton Yancy på Websidestory har gjort mig uppmärksam på att Google Analytics smutsar ner Uppkopplats egna cookies med en mycket lång kodsträng som ingen annan än Google vet vilken information om besökarna den bär med sig. Därför har jag avlägsnat alla Googles statistikskript från Uppkopplat och uppmanar alla de som besökt sajten sedan i onsdag att radera cookies från Uppkopplat. Jag uppmanar dessutom alla sajtägare att bojkotta Google Analytics. […]

Comments are closed.