Trådlöst bredband åt alla
BY ON Nov 23, 2005
0

För fem år sedan var bilden av Stockholm att vi låg på framkanten av it-utvecklingen. Nyhetsmagasin som Newsweek skrev långa reportage om it-undret i Sverige och Stockholm kallades för det mobila Mecka. Idag nämns Sverige sällan i dessa sammanhang, trots att vi fortfarande är ledande inom området. Genom vissa strategiska offentliga investeringar, som inte behöver […]

För fem år sedan var bilden av Stockholm att vi låg på framkanten av it-utvecklingen. Nyhetsmagasin som Newsweek skrev långa reportage om it-undret i Sverige och Stockholm kallades för det mobila Mecka. Idag nämns Sverige sällan i dessa sammanhang, trots att vi fortfarande är ledande inom området.

Genom vissa strategiska offentliga investeringar, som inte behöver kosta särskilt mycket pengar, kan vi åter kallas det mobila Mecka och få internationella investeringar som leder till jobb och välstånd.

Biblioteken i Stockholm har redan idag bredbandsuppkopplingar. Genom att installera trådlösa accesspunkter på alla bibliotek skulle besökare gratis kunna koppla upp sig med sina bärbara datorer, handdatorer eller mobiltelefoner med wlan. Även medborgarkontor och andra offentliga inrättningar skulle tillhandahåll trådlöst bredband åt medborgarna. Idag tillhandahåller Länsbiblioteket i Östergötland trådlöst bredband till besökarna.

Om samhället tillhandahåller infrastrukturen gratis så kommer de kommersiella tjänsterna så småningom. Genom ett väl utbyggt gratis trådlöst nätverk i Stockholm kommer vi att få nya spännande tjänster som blir framtidens exportsuccéer.
Dessutom kommer de trådlösa näten att underlätta för studenter som ofta studerar på stadsbiblioteken.

Kostnaderna för utrustningen till trådlösa nätverk är försumbar, och det går säkert att få en bredbandsleverantör att stå för kostnaderna med tanke på den goodwill som projektet skulle ge.

About the author
Urban Lindstedt
Urban Lindstedt är journalist och författare med en passion för e-handel, yoga och fotboll. Han driver kunskapshuben Uppkopplat för att han aldrig slutar att fascineras av den digitala utvecklingen. Kunskap och nyfikenhet är nyckeln för att lyckas i den digitala världen. Urban skriver, föreläser och konsultar inom e-handel, digitala strategier och digital marknadsföring. Han bor i Stockholm.