Ping gör din blogg synlig

Enklaste sättet att få läsare att upptäcka din blogg är att anmäla nyskrivna inlägg på pingsajter. Det gör också att du syns i bloggsöktjänster.

Att pinga nyskrivna inlägg på bloggen är en viktig del i marknadsföringen av bloggen. Det finns en rad svenska pingsajter och det är inget som hindrar att du pingar din blogg överallt. Om du vill synas i Googles söktjänst Blogsearch är det ett av villkoren att du pingar.

Att pinga är att skicka ett meddelande till en bloggportal om att du har uppdaterat din blogg. I mer avancerade bloggverktyg som WordPress och Movable Type går det att göra en automatping genom att lägga in en pingadress i en särskild ping-ruta. När du sedan publicerar ett inlägg går ett meddelande iväg automatiskt. För enklare webbaserade bloggar eller vanliga hemsidor går det att pinga manuellt genom att skriva in bloggtitel och webbadress i ett formulär på webben hos den aktuella tjänsten.

Bloggsöktjänsten och pingtjänsten Twingly har på kort tid seglat upp och blivit den största svenska pingtjänsten. I skrivande stund pingar över 59 000 svenska bloggar hos Twingly. Hemligheten bakom framgången är att dina blogginlägg syns hos de tidningar du länkar till.

Nyligen är en annan viktigast pingsajt. I skrivande stund pingar över 32 000 bloggar sina inlägg här. Nyligen är trots sin enkla listning av nya inlägg den pingsajt som driver mest trafik till våra bloggar. Dessutom använder kommer statistiken till den intressanta bloggsökmotorn Knuff Nyligen som underlag. Att pinga hos Nyligen är också en förutsättning för att kunna pinga hos Intressant. För dig som inte har automatisk pingning utan använder enklare webbaserade bloggtjänster som Blogger finns möjlighet att pinga ett inlägg manuellt under adressen www.nyligen.se/pinga.php.

Den mest intressanta pingsajten är Intressant för här sker en kategorisering av inläggen under ett stort antal teman där politik, samhälle och media är de mest populära. Här gäller det att tagga varje inlägg med etiketter som beskriver vad inlägget handlar om. Hos Bloggare finns detaljerade instruktioner hur de går tillväga.

Pingsajten Var är du? visar även var de nyligen uppdaterade bloggarna finns på kartan. Här krävs att du klarar att klistra in metataggar på din blogg för att det ska fungera.

Även om du enbart skriver på svenska bör du pinga en del utländska bloggsöktjänster av den enkla anledningen att även svenskar använder dessa sajter. På Ping-o-matic pingas du hos 22 utländska tjänster. Ping-o-matic finns redan i standardinställningen i WordPress.

20 thoughts on “Ping gör din blogg synlig

  1. Värt att tänka på när man pingar pingomatic är att då pingas weblogs.com och blo.gs – sen är det bara att invänta horderna av spammare. Min femte punkt i guiden till att minimera spam.

  2. Missade viss två ord Rasmus.

    Patrick: Jag var inte medveten om att just de två pingtjänsterna triggar igång spam. Frågan är om det går att undvika kommentarspam?

  3. Jag tror i alla fall att de två är en stor bidragande orsak till ängden spam. Sedan jag såg till att jag inte pingade dit, så har spammängden i princip blivit noll. Det tillsammans med de övriga tipsen jag gett, har gjort att det är över två veckor sedan ett spam kom så långt att det ens fastnade i filtren.

  4. Patrick jag har nu tagit bort pingningen till Pingomatic för att se om spamskörden minskar. Problemet är dock att om du vill indexeras av Google Bloggsearch krävs pingning hos weblogs.com. Men kanske man kan sluta att pinga där när Google hittat ens rss-flöde. Jag återkommer med resultatet av mitt test.

  5. […] Pinga svenska pingsajter som Nyligen och Intressant. Pinga även utländska tjänster som Pingomatic, sökmotorer som Technorati och Twingly. Förutom Intressant, så går det att lägga in pingfunktionen i ditt bloggverktyg så det sker automatiskt när du publicerar ett inlägg. Du bör också registrera din blogg på bloggportaler som Bloggtoppen. Du kan läsa mer om pingning på min blogg Uppkopplat. […]

Comments are closed.