Ping gör din blogg synlig
BY ON Maj 26, 2006
21

Enklaste sättet att få läsare att upptäcka din blogg är att anmäla nyskrivna inlägg på pingsajter. Det gör också att du syns i bloggsöktjänster. Att pinga nyskrivna inlägg på bloggen är en viktig del i marknadsföringen av bloggen. Det finns en rad svenska pingsajter och det är inget som hindrar att du pingar din blogg […]

Enklaste sättet att få läsare att upptäcka din blogg är att anmäla nyskrivna inlägg på pingsajter. Det gör också att du syns i bloggsöktjänster.

Att pinga nyskrivna inlägg på bloggen är en viktig del i marknadsföringen av bloggen. Det finns en rad svenska pingsajter och det är inget som hindrar att du pingar din blogg överallt. Om du vill synas i Googles söktjänst Blogsearch är det ett av villkoren att du pingar.

Att pinga är att skicka ett meddelande till en bloggportal om att du har uppdaterat din blogg. I mer avancerade bloggverktyg som WordPress och Movable Type går det att göra en automatping genom att lägga in en pingadress i en särskild ping-ruta. När du sedan publicerar ett inlägg går ett meddelande iväg automatiskt. För enklare webbaserade bloggar eller vanliga hemsidor går det att pinga manuellt genom att skriva in bloggtitel och webbadress i ett formulär på webben hos den aktuella tjänsten.

Bloggsöktjänsten och pingtjänsten Twingly har på kort tid seglat upp och blivit den största svenska pingtjänsten. I skrivande stund pingar över 59 000 svenska bloggar hos Twingly. Hemligheten bakom framgången är att dina blogginlägg syns hos de tidningar du länkar till.

Nyligen är en annan viktigast pingsajt. I skrivande stund pingar över 32 000 bloggar sina inlägg här. Nyligen är trots sin enkla listning av nya inlägg den pingsajt som driver mest trafik till våra bloggar. Dessutom använder kommer statistiken till den intressanta bloggsökmotorn Knuff Nyligen som underlag. Att pinga hos Nyligen är också en förutsättning för att kunna pinga hos Intressant. För dig som inte har automatisk pingning utan använder enklare webbaserade bloggtjänster som Blogger finns möjlighet att pinga ett inlägg manuellt under adressen www.nyligen.se/pinga.php.

Den mest intressanta pingsajten är Intressant för här sker en kategorisering av inläggen under ett stort antal teman där politik, samhälle och media är de mest populära. Här gäller det att tagga varje inlägg med etiketter som beskriver vad inlägget handlar om. Hos Bloggare finns detaljerade instruktioner hur de går tillväga.

Pingsajten Var är du? visar även var de nyligen uppdaterade bloggarna finns på kartan. Här krävs att du klarar att klistra in metataggar på din blogg för att det ska fungera.

Även om du enbart skriver på svenska bör du pinga en del utländska bloggsöktjänster av den enkla anledningen att även svenskar använder dessa sajter. På Ping-o-matic pingas du hos 22 utländska tjänster. Ping-o-matic finns redan i standardinställningen i WordPress.

About the author
Urban Lindstedt
Urban Lindstedt är journalist och författare med en passion för e-handel, yoga och fotboll. Han driver kunskapshuben Uppkopplat för att han aldrig slutar att fascineras av den digitala utvecklingen. Kunskap och nyfikenhet är nyckeln för att lyckas i den digitala världen. Urban skriver, föreläser och konsultar inom e-handel, digitala strategier och digital marknadsföring. Han bor i Stockholm.