Sveriges coolaste sajt

Stockholms stadsbiblioteks nya webb

När Stockholms stadsbiblioteks nya sajt med den kaxiga domänen Biblioteket.se lanseras i höst blir det en fullständig provkarta på webb 2.0 med med bloggar, wikis, rss-flöden, användarrecensioner, rekommendationssystem och taggar där personal och kunder möts i ett ömsesidigt kunskapsutbyte. En sajt i klass Amazon, fast gratis, även om köpknappen har introducerats. Det går redan nu att studera Biblioteket eftersom gänget bakom har lagt ut skisser på den domän som i framtiden kommer att leda till Stockholms stadsbiblioteks sajt. Det går också att följa utvecklingen på projektets blogg och de har även lagt upp skisser på Flickr.

I sommar släpps betan av sajten där gränssnittet är utformat efter användarnas behov och inte efter hur katalogsystemet är uppbyggt. Med wikis efter olika teman som släktforskning, science fiction eller sötvattensfiske där både personal och besökare bidrar med sin kunskap och litteraturtips ska inspirationen flöda.

Rekommendationssystemet är värt några rader i sig. Kombinationen av böckernas klassificering, ämnesord, användarna lista över favoritböcker och lånemönster kommer att skapa Sveriges kraftfullaste rekommendationstjänst där användarna automatiskt får tips om böcker som borde intressera dem.

Dessutom testas RFID-taggar i filialen i Hammarby Sjöstad som gör det mycket enkelt att koppla den fysiska boken till all information på webben. Biblioteket är Sveriges bästa sajt utan att den ens har lanserats ännu.

6 thoughts on “Sveriges coolaste sajt

  1. Offentlig webb 2.0

    Stockholms stadsbibliotek kan bli första svenska webbplatsen att ta Steget till webben 2.0. Följ utvecklingen på projektets blogg och bildflöde.
    Kul att en offentlig institution visar vägen. Men samtidigt tråkigt att inget företag ännu sett de …

  2. Stadsbibliotekets nya sajt blir föregångare inom webb 2.0

    Urban på Uppkopplat rapporterar om nya biblioteket.se som verkar bli något i hästväg när det gäller användandet av ny webbteknik. Härligt!När Stockholms stadsbiblioteks nya sajt med den kaxiga domänen Biblioteket.se lanseras i höst blir det …

  3. […] Äntligen har Stockholms stadsbibliotek släppt ut sin nya sajt Biblioteket på nätet. Jag skrev om Biblioteket redan i somras efter att ha intervjuat Mats Hernvall, mannen bakom visionen. På ytan ser sajten rätt normal ut, men när den lämnat betastadiet kommer den att vara en provkarta på Webb 2.0. Tanken är att besökarna och alla bibliotekarier ska bidra till innehållet på sajten. […]

Comments are closed.