ICA ser dig
BY ON Feb 4, 2008
10

Sedan tre veckor tillbaka prenumererar jag på grönsaks- och fruktlådor från Ekolådan. Varje fredag står ett par tre lådor utanför lägenhetsdörren. Kvalitén på de ekologiska frukterna och grönsakerna är tipptopp. Dessutom beställer jag riktigt gott bröd från Saltå Kvarn samtidigt. Jag hade tänkt att utvärdera Ekolådan längre fram, men ett utskick från ICA skickar kalla […]

Sedan tre veckor tillbaka prenumererar jag på grönsaks- och fruktlådor från Ekolådan. Varje fredag står ett par tre lådor utanför lägenhetsdörren. Kvalitén på de ekologiska frukterna och grönsakerna är tipptopp. Dessutom beställer jag riktigt gott bröd från Saltå Kvarn samtidigt.

Jag hade tänkt att utvärdera Ekolådan längre fram, men ett utskick från ICA skickar kalla kårar längs min integritetskänsliga rygg och pockar på bloggbevakning. Jag brukar använda mitt ICA-kort när jag handlar på ICA Nära i Årsta. Efter tre veckor med Ekolådan har ICA märkt av att jag inte längre köper frukt- och grönsaker som jag brukar. Resultatet är ett riktat utskick från ICA med rubriken ”Grönt är skönt” som följs av frågan ”Hur mycket frukt och grönt äter du per dag?” Det hela kompletteras med ett erbjudande om att löpa plommontomater för 9 kr halvkilot.

Problemet med allt för riktad reklam är att den kan skapa en känsla av obehag hos kunden. Detta är något som Deloitte tog upp i sin rapport Technology Prediction 2008.

About the author
Urban Lindstedt
Urban Lindstedt är journalist och författare med en passion för e-handel, yoga och fotboll. Han driver kunskapshuben Uppkopplat för att han aldrig slutar att fascineras av den digitala utvecklingen. Kunskap och nyfikenhet är nyckeln för att lyckas i den digitala världen. Urban skriver, föreläser och konsultar inom e-handel, digitala strategier och digital marknadsföring. Han bor i Stockholm.
 • foo

  Dessutom säljer de gärna sina uppgifter om dig till tredje part.

 • Därför kundkort går bort helt. Snart vågar man väl inte ens betala med sitt visa…

 • cjl

  Det är inte så att det bara är en del i deras stora ”köp grönsaker kampanj” som pågår över hela Sverige då?

 • Som sagt, är du säker på att Ica verkligen kartlagt dig via kundkortet?

 • Urban Lindstedt

  Jag är inte hundra procent säker på att just grönsakskampanjen inte bara är en del i en större kampanj, men eftersom jag i princip slutat att handla just grönsaker hos ICA tycker jag inte man behöver vara fullfjädrad konspirationsteoretiker för att se sambanden. Sedan tidigare vet jag att de använder mina köpmönster för att skapa riktade erbjudanden. Jag brukar ibland handla på Ica Kvantum i Sickla, om jag gör lägre upphehåll med att handla där brukar jag alltid få en check på något tårta eller så.

 • Lustigt samband förstås, men detta utskick har gått ut över hela landet vad jag hört (från folk på olika orter). Det är med andra ord bara en konspirationsteori, men det ändrar inte faktum att det alltid är viktigt att hålla ögonen öppna ändå, givetvis!

  Däremot att du får en check på en tårta eller så om du gör längre uppehåll, det känns igen… känns inte som ett lika stort integritetsproblem dock, snararare sunt förnuft från ICAs sida att försöka få tillbaka sina kunder.

  Ekolådan låter för övrigt superbra, synd att dom inte levererar i hela landet (utöver till större grupper) ännu, men det kanske kommer. Känner du till några alternativ?

 • Urban Lindstedt

  Min teori om Ica stämmer kanske inte. Men att grönsakserbjudandet gått ut till flera behöver inte ikullkasta min onda aningar. Jag kommer faktiskt ringa till ICA och fråga då jag tycker frågan är intressant.

  Årstiderna, http://www.arstiderna.com ska leverera till Södra-Sverige från Ängelholm till Trelleborg och Uppsala, samt Stockholms- och Göteborgsområdet.

  Mossagården, http://www.mossagarden.se, leverar till Stockholm, Göteborg, Halland och Skåne.

  Ekobudet, http://www.ekobudet.se, leverar till Eskilstuna och Strängnäs.

  Ekoboxen, http://www.ekoboxen.se, leverar till Växjö och Alvsta.

  GrönsakerDirekt, http://www.gronsakerdirekt.se, leverar till Karlshamn, Karlskrona och Ronneby.

  Roslagsmat, http://www.roslagsmat.se, leverar till Roslagen.

  Det finns säkert fler. Google eller Yahooa på!

 • Tack för länkarna Urban. Dock innnehöll den första länken två fel. Ett felaktigt kommatecken hade slunkit in i slutet och suffixet ska vara ”.com”.

  Alltså:
  http://arstiderna.com/

 • Urban Lindstedt

  Fixat. Tack Markus!

 • Pingback: Valleballong » Blog Archive » Den kokande grodan kokar vidare()