Byt domän utan Googletapp
BY ON Apr 24, 2008
0

Det händer att väl inarbetade sajter måste flyttas till en ny domän. Det kan vara en riskabel åtgärd som felaktigt utförd kan förstöra de kvalitetspoäng som sajten samlat på sig i Googles ögon. Resultatet blir att sajten tappar värdefull söktrafik. Därför drar sig många webbmasters för att flytta en sajt, men Googles Webmaster Central blog […]

Det händer att väl inarbetade sajter måste flyttas till en ny domän. Det kan vara en riskabel åtgärd som felaktigt utförd kan förstöra de kvalitetspoäng som sajten samlat på sig i Googles ögon. Resultatet blir att sajten tappar värdefull söktrafik.

Därför drar sig många webbmasters för att flytta en sajt, men Googles Webmaster Central blog har listat viktiga hållpunkter för att underlätta flytten:

• Testa först att flytta en avdelning på sajten eller en subdomän och använd permanent ompekning 301 för att peka om sidorna ni flyttar.

• Kolla sedan att de flyttade sidorna syns i Googles sökresultat. När detta fungerar kan du flytta över hela sajten. Gör inte en ompekning för hela domänen utan peka om varje enskild sida för att undvika det tråkiga 404-felet (sidan finns inte).

• Om du byter domän på grund av byte av varumärke eller redesign kanske du vill göra processen i två steg: först flyttar du sajten och sedan släpper du nya designen.

• Kolla både externa och interna länkar som pekar till sidor på sajten. Det bästa är om du kan kontakta webbmastern på varje extern sajt som länkar till dig och be dem ändra sina länkar till er nya domän. Om inte detta är praktiskt genomförbart ska du peka om alla ingående länkar till den nya domänen.

• Behåll kontroll över din gamla domän i minst 180 dagar.

• Addera din nya sajt till ditt Google Webmaster Tools Account och anmäl en ny sajtkarta som listar alla url-er på din nya sajt.

• Behåll bägge sajter verifierade i Webmaster Tools för att kunna upptäcka spindlingsfel.

About the author
Urban Lindstedt
Urban Lindstedt är journalist och författare med en passion för e-handel, yoga och fotboll. Han driver kunskapshuben Uppkopplat för att han aldrig slutar att fascineras av den digitala utvecklingen. Kunskap och nyfikenhet är nyckeln för att lyckas i den digitala världen. Urban skriver, föreläser och konsultar inom e-handel, digitala strategier och digital marknadsföring. Han bor i Stockholm.