Wikipedia blir bok
BY ON Apr 26, 2008
1

Nu ger det tyska förlaget Bertelsmann ut Wikipedia i bokform. Genom att välja ut de 25 000 mest populära posterna på tyska Wikipedia som årsbok vill förlaget tracka tidsandan, skriver Svensk Bokhandel. Tio personer på Bertelsmann komprimerar och faktagranskar Wikipediaartiklarna. Varje artikel blir cirka 15 rader lång, och bokverket illustreras med ett tusental fotografier. Första […]

Nu ger det tyska förlaget Bertelsmann ut Wikipedia i bokform. Genom att välja ut de 25 000 mest populära posterna på tyska Wikipedia som årsbok vill förlaget tracka tidsandan, skriver Svensk Bokhandel.

Tio personer på Bertelsmann komprimerar och faktagranskar Wikipediaartiklarna. Varje artikel blir cirka 15 rader lång, och bokverket illustreras med ett tusental fotografier. Första upplagan av den 1 000 sidor tjocka Wikipediaencyklopedin trycks i 20 000 exemplar. Den börjar säljas i september och kommer att kosta knappt 200 kronor.

Flera stora europeiska uppslagsverk vacklar under trycket av Wikipedias genomslag. Franska Quid och tyska Brokhaus finns numera bara på nätet. Svenska NE räknar inte heller med att för evigt ge ut pappersuppslagverk utan närmar sig breakeven med hjälp av biblioteksabonnemang.

Själv anser jag att NE ska släppas fritt. Antingen som annonsfinansierat i bolagsform eller ännu hellre i stiftelseform. Lika mycket som jag älskar Wikipedia, mer än ni tror, så hatar jag när Wikipedia anges som källa i tidningsartiklar och skoluppsatser.

About the author
Urban Lindstedt
Urban Lindstedt är journalist och författare med en passion för e-handel, yoga och fotboll. Han driver kunskapshuben Uppkopplat för att han aldrig slutar att fascineras av den digitala utvecklingen. Kunskap och nyfikenhet är nyckeln för att lyckas i den digitala världen. Urban skriver, föreläser och konsultar inom e-handel, digitala strategier och digital marknadsföring. Han bor i Stockholm.