Mina smartaste poddvänner

Podcasts har blivit de vuxnas Youtube. Här kan vi skaffa oss massor av smarta och roliga vänner på distans.

Podcasts, pratradio som du prenumererar på till din smartmobil, har de senaste åren vuxit till ett nytt starkt och spännande medium. Senaste året har antalet poddlyssnare i veckan ökat med 33 procent till 1,1 miljoner, enligt Orvesto Konsument 2017:1.

Men det som utmärker podcasts är inte räckvidd, även om det finns några riktigt stora poddar med hundratusentals lyssnare i veckan, utan det engagemang som en regelbunden nischad podd kan skapa hos lyssnarna. Det vet jag av egen erfarenhet efter att ha spelat in över 40 avsnitt av podden E-handelstrender. Eftersom poddlyssnarna ofta har stora nätverk kan budskap i en podd ofta få en viral spridning, enligt Orvesto.

Kombinationen Iphone och Itunes har varit grunden för att etablera detta nya format. Idag är det enkelt och kul att lyssna på poddar även om du har en Android-telefon. Tillväxtkurvan antyder att snart hälften av svenskarna kommer att lyssna på poddar. Publiken är i snitt 36 år, bor i storstäder och tjänar mer än genomsnittet. Vilket gör poddar till en intressant plattform för marknadsföring när annonsblockerare gör livet surt för bannern.

En del beskriver podcast som nedladdad radio i mobilen, men det är inte riktigt sant trots att program från Sveriges Radio är de mest populära poddarna. De största poddarna, vid sidan av Sveriges Radio, som Alex & Sigge, Hannah & Amanda samt Filip & Fredrik är inte radio. Det är samtal mellan smarta och roliga människor utan skyddsnät. Efter att ha följt Alex & Sigge i flera år är de mina vänner, även om de inte skulle hälsa på mig på stan. Jag känner deras inre liv.

 

Sju poddar som gör dig smartare

  1. Economist: Babage. Den välkända tidskriftens podd om teknik och vetenskap.
  2. E-handelstrender. Förstå de viktigaste e-handelsnyheterna.
  3. Lilla Drevet. Smart och kul om politik. Lutar vänster.
  4. Breakit. Den svenska startupscenens husorgan.
  5. In Our Time. Intelligent historie-podd från BBC.
  6. Hemma hos Strage. Spännande intervjupodd om musik.
  7. The Documentary. Lysande BBC-reportage från hela världen.

The Economists podd Babage låter mig följa fronten av teknikutvecklingen och dialogformen i podden gör det enklare att förstå än vanliga artiklar. När jag tittar på Viasat-studions snack om Premier League vet jag ofta mer än männen i studion eftersom jag lyssnar på Guardians Fotboll Weekly två gånger i veckan. Alla engelska fotbollspoddar har tränat upp mig att förstå de mest grötiga dialekterna från Norra England. På Football Weekly är alla medverkande lika smarta som Erik Niva och dessutom roligare.

Min politiska syn på världen formas av Lilla Drevet som drivs av ett gäng komiker, men ändå är den plats där jag hör de skarpaste och mest intressanta politiska analyserna. Ola Söderholm har fått mig att bry mig om politik igen.

När jag började Lyssna på Hemma hos Strage återvände den musikfanatism som präglade gymnasietiden. När jag lyssnade på Fredrik Strage samtala med musiker insåg jag att mannen, som jag sällan brytt mig om i Dagens-Nyheter, är ett geni.  Han har fått mig att lämna den ljumna halvnostalgiska musiksoppa jag levet på i 20 år för att åter leta efter ny spännande musik.

 

Min kärlek till podden har till och med fått mig att starta podden E-handelstrender om e-handel. Responsen från lyssnare har stärkt min övertygelse om att podd är ett innerligt medium där man kommer nära dem som pratar.

Om du inte lyssnar på poddar, så börja botanisera i Podcaster på din Iphone eller leta Pocket Cats på Android. Det finns så många poddar att det är omöjligt att inte hitta ett halvdussin du gillar.