Trender

Trots hård prispress inom viktiga e-handelssegment som hemelektronik och böcker fortsätter e-handeln att växa. Och allt fler svenskar handlar allt mer på nätet. Det finns en rad tydliga e-handelstrender som kommer att få betydelse under 2010.

2009 uppgav 63 procent av svenskarna att de beställt varor eller tjänster på internet under de senaste tolv månaderna. Motsvarande andel 2008 var 53 procent, enligt SCB, Statistiska Centralbyrån.

I åldrarna 25-34 år har 82 procent av svenskarna handlat via internet under det senaste året. I takt med att dagens ungdomar blir äldre växer e-handeln av sig själv.

Den vanligast citerade försäljningssiffran för e-handeln i Sverige är 22.1 miljarder kronor för 2009, och den är från HUI, Handelns Utredningsinstitut. Men HUI räknar inte de två viktigaste segmenten: resor och biljetter till event. Betalväxeln Dibs e-handelsindex uppskattar den årliga e-handeln i Sverige till hela 53,9 miljarder kronor.

Till detta kommer B2B-handeln på nätet, e-handeln mellan företag. Där handlar det inte om 1000 miljarder kronor i omsättning enligt SCB.

Bakom siffrorna hittar vi en allt mer integrerad nordisk e-handelsmarknad, att kvinnorna tagit e-handeln till sina hjärtan, explosionen inom sociala medier, som ger oss nya sätt att hitta produkter, smartmobiler och konsumenter som med tiden kommer att avsluta sin research på nätet med ett nätköp istället för att leta sig till närmaste köpcenter.

Vi står bara i början av en revolution.

E-handelstrenderna under 2010:

Norden blir en e-handelsmarknad

Kvinnorna tar över e-handeln

Mobil e-handel kommer starkt

E-handel via marknadsplatser

Social e-handel

Lämna ett svar